El cor peruà: la Sierra Central

La sortida de Huallanca indicava l’entrada a la part nord de la Sierra Central del Perú, un territori poc explorat i visitat. Diuen que, encara que no posseeix ruïnes o jaciments mundialment coneguts ni tampoc centres turístics d’última generació, és la regió on es pot veure el Perú més proper i quotidià, on realment sobreviu l’esperit inca en la vida diària.

I pel què jo he vist fins ara, així és. En el meu camí fins a Chavinillos passava per diminuts assentaments rurals omplerts de vida indígena. Fins i tot tenia alguns problemes de comunicació, ja que moltes de les persones a qui m’adreçava només parlaven i entenien quechua. Ara, no s’oblidaven de la paraula gringo, no. Malgrat tot, eren tremendament simpàtics i riallers. Era talment com retrocedir 50 anys enrere. Constantment havia d’aturar-me i baixar de la bicicleta per deixar pas als petits campesinos, nens/es de no més de 6-8 anys que s’encarregaven de dur amunt i avall el seu ramat format per ovelles, porcs, gallines, cavalls, vaques, etc. En aquesta part del viatge estava veient el Perú que no surt a les revistes, ni tampoc el Perú que venen als tours turístics.

De bon matí i llest per començar el dia, la fred era terrible, altra vegada. Uns suant la cansalada al juny i al costat de la platja, i d’altres pelant-se de fred! Abrigat fins les celles ascendia fins la corona del Inca (3950m), d’on després baixaria fins a Huánuco, on en Carlos de CouchSurfing m’allotjaria un parell de nits. Huánuco és una ciutat de la Sierra situada a una altura relativament baixa (1950m), plena de pols i, segons indica el cartell d’entrada, “la ciudad con el mejor clima del mundo“. Em pregunto qui devia ser l’il·luminat que va deixar anar aquesta perla. Vaig aprofitar per visitar el jaciment arqueològic de Kotosh. Kotosh és conegut també com el Templo de las Manos Cruzadas degut al tresor més destacat que conté: un parell de mans de fang creuades de mida natural. L’escultura data del 2000 aC. No se sap molt sobre la cultura Kotosh, tan sols que és una de les cultures andines més antigues.

Essent dissabte i per tal de donar una alegria a l’estómac, que de tant en tant també s’agraeix, vaig aturar-me en un restaurant de carretera per provar un dels menjars criollos (autòctons) de la Sierra peruana: la pachamanca. És un plat típic basat en la cocció de carn de vaca, chancho, pollastre i cuy, prèviament macerats amb espècies, amb pedres roents. Del més bo que he tastat mai!

Una vegada superat el Cerro de Pasco (4330m), em trobava finalment al mig de la Sierra Central. Aquesta zona inhòspita es caracteritza pel seu paisatge de puna i multitut de llames pertot arreu. I per la fred, és clar. Una fred horrible. A mitja tarda ja glaça i, quan se’n va el sol, els carrers queden sense ni una ànima. Sovint ocurria que no podia omplir les botelles d’aigua perquè les canonades quedaven gebrades a qualsevol hora. Viure per damunt dels 4000m ha de ser força dur. La Reserva Nacional de Junín,  amb el llac Junín essent el segon més extens del país després del Titicaca, em va acompanyar durant el trajecte fins a Jauja. No sé si va ser el batut de maca que em vaig prendre per esmorzar (la maca és un fruït típic d’aquesta regió) o el bon asfalt de la carretera amb un lleuger puja-i-baixa, que vaig batre rècord de quilometratge: 170km. L’entrada a Jauja va ser força curiosa. Tinc una capacitat especial per a trobar els torrats de cada poble. I aquesta vegada no va ser-ne una excepció. Al veure’m arribar van venir a buscar-me per tal de convidar-me a un got de cervesa. No era qüestió de fer-los un lleig i au, ja hi som pel tros. Per si no en tenia prou amb la maratoniana jornada ciclística, el parell d’hores compartides amb aquests artistes em van deixar fet pols. De negra nit i amb la vista ben enterbolida, vaig entrar al primer hostal que vaig trobar. I avui he arribat a Huancayo, situada a la falda de la vall de Mantaro, on descansaré un parell de dies abans d’afrontar les properes etapes.

Molts em van dir que vaig ser partícip d’un moment històric del Perú. Aquest diumenge es van celebrar les eleccions nacionals. Els dos candidats eren Keiko Fujimori (Fuerza 2011), filla del dictador Alberto Fujimori, i el comandant Ollanta Humala (Gana Perú). La victòria va ser per Ollanta i d’una manera molt justa (51,5%). Des que vaig entrar al Perú constantment demanava l’opinió de la gent respecte els dos candidats. Mai vaig trobar unanimitat en la resposta d’aquests i això sembla haver-se reflectit en els resultats finals. Vaig escoltar discursos de tots els colors. Una síntesi d’aquests vindria a ser la següent. Els partidaris de Keiko veien en ella la continuació del modus operandi polític que va utilitzar el seu pare, Alberto Fujimori, des dels 90. Aquest va aconseguir treure un Perú de la pobresa i encaminar-lo cap a uns temps de prosperitat i creixement. Tot això, però, sota un context de corrupció general (apropiació de diners públics) i crims de la humanitat. Per aquest motiu està complint condemna en l’actualitat. Malgrat tot, els partidaris de Keiko pensaven que el fi justifica els mitjans i acceptaven les accions de corrupció que va portar Perú a una millora econòmica com a legítimes. A l’altra banda, el comandant Ollanta Humala. L’opció del cambio, com ho deien aquí. Per a molts, qualsevol opció que acabés amb la dinastia dels Fujimori era bona. I aquí és on Ollanta tenia el seu paper. Polític i militar retirat, el seu discurs es basava en l’aplicació d’un socialisme a la república de Perú. Conversant amb els partidaris d’Ollanta, la meva pregunta sempre era la mateixa: “¿y no tenéis miedo de que Perú pueda convertirse en una nueva Venezuela de Chávez, Cuba de Castro o Chile de Pinochet, con un ex-militar al poder?”. Sens dubte és una qüestió de risc inherent que comporta el present canvi, de la mateixa manera que ho corrobora una caiguda de la Borsa de Perú d’un 14% l’endemà de les eleccions. No obstant, si un aspecte em va quedar clar va ser el fet que la població no permetrà que això passi. Amb pocs dies vaig escoltar de manera freqüent l’expressió ‘levantamiento del pueblo’. Ara, la mà d’un militar no sol ser de goma.

Tip com un aglà després d’haver fet un tastet de la cuina criolla de Huancayo i els beures típics de Perú (naranjilla i pisco) amb en William de Couchsurfing, em disposava a penetrar el cor dels Andes peruans, la Sierra Central. La Sierra Central és un territori inhòspit, poc conegut i amb una geografia agressiva. A la vegada, és afable amb aquells que estan de pas i disposa d’una gent increïblement propera. Diuen que és una de les regions andines on millor es pot apreciar l’autèntic esperit inca. Durant els centenars de quilòmetres recorreguts entre duríssims desnivells amb la famosa trocha, acompanyat en tot moment per la salvatge vall banyada pel riu Mantaro, rebia nombroses mostres d’amabilitat per part dels locals. Ara una foto, ara una fruita de regal, ara preguntes i més preguntes. A la part més baixa de la Sierra, als 2000m, el paisatge era talment com el Far West: càctus, sorra, pols i calor, molta calor.

Arribava a Ayacucho, una bonica ciutat colonial amb certa retirada a Cuzco, per tal de descansar i recuperar energies, sobretot a nivell mental. Les jornades anteriors m’havien deixat esgotat. A dia d’avui, al departament d’Ayacucho regna una total i completa tranquil·litat, a diferència dels anys 80 quan, de la mà de l’organització terrorista Sendero Luminoso, es va convertir en una zona prohibida pels seus actes de violència contra els camperols, dirigents sindicals i la població civil en general. Retornant a la marxa i com no, amb trocha pel mig, passava per uns diminuts assentaments rurals que semblaven extrets d’una pel·lícula dels anys 50. Al pas per Chontaca em vaig allotjar al Centro de Salud. Allà vaig tenir el plaer de conèixer en Joel, un peruà amb ofici de nutricionista. Em va mostrar l’altra cara del Perú, aquella que no apareix als anuncis de Machu Picchu. Em va mostrar la crua realitat d’un Perú que viu al marge d’una situació social preocupant: la desnutrició infantil. En aquesta petita comunitat, uns quants joves amb una vocació de ferro treballen per a millorar la salut i els temes nutricionals d’una població que, sovint, viu totalment aïllada i manca de diversos serveis bàsics. Unes quantes morts al mes de petits nadons per temes de desnutrició situen als departaments d’Apurímac, Ayacucho i Arequipa en alerta roja en aquest aspecte.

Algunes parts del trajecte eren brutals. Un dels trams més impressionants de la ruta Cápac Ñan, antic camí de l’Inca o el camino de los Libertadores, tal i com ho anomenen aquí. La Capac Ñan és l’eix principal del sistema vial de l’Imperi Inca, que unia els diferents pobles de l’Imperi Inca. Només de pensar els maratonians recorreguts que havien de fer els chasquis, missatgers de l’Imperi Inca, amb les dures condicions meteorològiques de la zona se’m posa la pell de gallina. En definitiva, camins, a vegades, de sols dos metres d’amplitud, a 4000 metres d’altura, deixant al costat un precipici de cal Déu i enfront la Sierra. Un espectacle paisatgístic. Un somni per aquells que els agrada pedalar per llocs ben parits.

Amb un parell de 4000s de regal (Abra Ninuela, 4010m i Abra Soracocha, 4240m) arribava a Andahuaylas, on vaig descansar un dia abans de posar rumb directe fins a Cuzco. Gràcies a en Jorge de Couchsurfing vaig desconnectar força… i és que ja no recordava què era això d’anar a dormir a les 6am després d’una nit de festa i algunes cerveses de més! A més, vaig poder visitar la llacuna Pacucha i el recinte arqueològic de Sondor Raymi, on es celebrava l’epopeia de la cultura dels Chanka, una festa amb molt de color, població indígena, menjar i música. Molt autèntic. Els Chankas van ser una civilització ubicada als departaments d’Ayacucho, Huancavelica, part de Junín i Apurímac, anterior als Incas que va ser conquistada per aquests últims. Demà torno a pedalar novament amb destinació Cuzco, a fer una mica el guiri. I ben aviat, Bolívia. Ja hi ha ganes.

 

5 pensaments sobre “El cor peruà: la Sierra Central

 1. La foto amb la gorra que duia Tony Rominger pujant el Tourmalet m’ha deixat bocabadat. : )

  La setmana passada vam fer una excursió amb la Marteta, el seu xicot, la Zaira i jo pel Congost de Montrebei (http://usuarios.multimania.es/bel01/hpbimg/MontRebei.jpg) i l’endemà vam fer una mica de muntanya. No saps quantes vegades vaig pensar en tu i en les ja mítiques pujades a Puigmals, Carlits, Puigpedrosos i intents fallits al Canigó (re, tu, turonets de pa sucat amb oli comparat amb els teus denivells). Els ho explicava i ja em venien ganes de calçar-me les xiruques i el jersei de Tpg! Aviam si quan arribis encara som a temps de fer-ne alguna per aquí.

  Dos mesos, nano, DOS MESOS i ja et tenim per aquí!!!

  Força senglar, seguim pedalant amb tu.

  Abraçada,

  X

 2. Salut Gerard!!!!
  M’agrada veure que tot se’t posa un amica millor tot i la duresa, d’on treus les forces per aquestes gràfiques de desnivell??¿?¿? en fi….. D’alguna manera tots estem compartitnt aquest viatge amb tu, ens estàs donant una nova visió de sudamerica i de la seva gent, i em desborda imaginar-me per tot el que estas passant i la cualitat humana de la gent que’t vas trobant.
  Sort i ànims!!!! va que cuan siguis aqui fotrem un bon arròs negre amb crancs!!!!!
  molts records papi!!!!!!!!!!!!

  Sonsu

 3. :)) quines ganes de sentir.te en viu i en directe explicant-nos tot això!!! quina gran experiencia Gerard…i a més poder tenir l’oportunitat de interactuar tant amb la realitat de cada lloc. Segueix disfrutant i ànims amb els desnivells!! quan tornis tot se’t farà plaaaaa!!!!i encara et marejaràs amb tant d’oxigen jejeje

  abraçada forta!

 4. espero que te haya gustado mucho andahuaylas, y continues bien por las rutas de peru!!! suerte en todo amigo!!

 5. Cagun déu! si estàs més negre tu que en Joel!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close